Ved åpningen av Bærum kulturhus i september 2003 fikk Bærum omsider sin etterlengtede arena for kultur- og kunstformidling.
Den smale tomten mellom kinoen, kommunegården og E-16 var utfordrende.
Arkitektfirmaet Snøhetta vant arkitektkonkurransen om å tegne et flerbruks kulturhus.
Snøhetta hadde som målsetting for kulturhuset å bygge et hus som satt Bærum på kartet og satte kultur på kartet i Bærum. Bygget markerer seg arkitektonisk i bybildet med sine skrå vegger og den stor øvingssalen som krager ut over inngangspartiet. Scenen og foajeens glassfasade bringer kulturen lengst mulig ut i det offentlige rom. Inngangsfasaden danner også et viktig fondmotiv i aksen fra Rådhuset over Sandviksbroen til Arnold Haukelands plass.
Salen er husets hjerte med en scene som kan benyttes både til store danseforestillinger og til akustisk musikk. Rommet er lukket og innadvent, i kontrast til den åpne og utadvente foajeen. Skillet mellom det ytre, hverdagslige og det indre illusjonistiske er salveggen som er trukket i rød fløyel. I foajé gulvet har glasskunstnere Cathrine Maske laget glasselementer med silketrykk. Byggets andre kunstneriske utsmykking er den utvendige lyssettingen. Gjennom fiberoptikk og varierende lysprogrammer har bygget et eget ”nattliv”.
En trend i moderen arkitektur er å utfordre den konvensjonelle tankegangen med vertikale og horisontale linjer og flater. Arkitektfirmaet Snøhetta har gjort dette med stor suksess i flere av sine mest kjente prosjekter. Biblioteket i Alexandria, Egypt har en skrå sirkel, operaen i Oslo en skrå, hvit marmorflate som møter vannet og vi vil nikke gjenkjennende til de skrå reflekterende glassveggene i minnepaviljongen i Ground Zero i New York.
Arkitektkontoret Snøhetta ble grunnlagt i 1989. Kontoret i Storgata var på loftet i samme bygg som den brune puben ”Dovrehallen” og derfor ble Snøhetta valgt som firmanavn. Det internasjonalt anerkjente firmaet har i dag kontorer både i Oslo og i New York og har små og stor oppdrag i mange deler av verden. Snøhetta er også arkitektene bak nye Lysaker stasjon som åpnet i 2009.
Gro Magnesen