Folkehelse skjer overalt i kommune: I alle samfunnsområdet, fysiske som psykiske.

Innbyggernes helse og livskvalitet påvirkes av mange forhold, som for eksempel nærmiljø, oppvekst- og skoleforhold og tilgang på arbeid og sunne arbeidsforhold, i tillegg til kosthold, fysisk aktivitet og tobakk.

Folkehelse handler om livskvalitet:  å leve gode liv med god helse og trivsel.
Livskvalitet og helsen er ujevnt fordelt i befolkningen. Folkehelsearbeidet skal bidra til å utjevne forskjeller og legge til rette for at befolkningen tar helsevennlige valg.

Et godt folkehelsearbeid forutsetter samspill mellom befolkningen, frivillige aktører, privat sektor, statlige myndigheter og kommunen

Folkehelsearbeidet er et langsiktig arbeid, og er nedfelt i målene i kommuneplanens samfunnsdel.

Folkehelse er et langsiktig arbeid

Et langsiktig mål for folkehelsearbeidet i Bærum er å redusere de sosiale helseforskjellene.
Tiltak som å sørge for god kvalitet i barnehage og skole, god oppvekst og levekårsforhold, trygg økonomi og gunstige bomiljøer er viktig. Kommunen må spesielt jobbe med å nå frem til de med levekårsutfordringer.

Forskjellene i helse har økt, særlig de siste ti årene. I St. melding 15 (2022- 2023) Nasjonal strategi for utjamning av sosial helseforskjellar løfter regjeringen frem utjevning av sosiale helseforskjeller som en viktig prioritering. 

Arbeidet med folkehelse berører stort sett alle samfunnsområder, og derfor er dialog og samarbeid er helt nødvendig.

Hva er det arbeidet med folkehelse skal? 

Noen av de sentrale oppgaver i arbeidet med folkehelse er: 

  • ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen ha oversikt over de faktorer som har betydning for helsetilstanden i befolkningen
  • bidra til å utjevne sosiale ulikheter i helse gjennom å sørge for at folkehelseinnsatsen når de med høyest risiko
  • sikre at alle sektorer i kommunen har fokus på folkehelse.

Hvem har ansvar for din og min helse?

Hver og en av oss har ansvar for vår egen helse. Kommunen oppgave er å legge til rette for det blir lettere å ta de gode valgene.

God helse er med på å jevne ut forskjellene vi ser innen den sosiale helse. For å lykkes trenger vi oversikt over både helsetilstand og påvirkningsfaktorer. Vi må også følge utviklingen av disse elementene.

Kvinne på toppen av et fjell