Tilbud til minoritetsspråklige elever
Rett og plikt til grunnskoleopplæring
I Norge har alle barn og unge plikt til grunnskoleopplæring, og rett til en offentlig grunnskoleopplæring. Retten til grunnskoleopplæring gjelder når det er sannsynlig at barnet skal være i Norge i mer enn tre måneder. Retten skal oppfylles så raskt som mulig, og senest innen én måned. Plikten til grunnskoleopplæring begynner når oppholdet har vart i tre måneder. Retten og plikten til opplæring varer til eleven har fullført det tiende skoleåret.
Særskilt språkopplæring for elever fra språklige minoriteter
Alle elever i grunnskolen som har et annet morsmål enn norsk og samisk har rett til særskilt norskopplæring til de har tilstrekkelige ferdigheter i norsk til å følge den vanlige opplæringen i skolen (opplæringsloven § 2-8).
Særskilt språkopplæring består av tre elementer:
- Særskilt norskopplæring: Forsterket, tilpasset opplæring i og på norsk
- Morsmålsopplæring: Opplæring i elevens eget morsmål
- Tospråklig fagopplæring: Opplæring i fag på norsk og på elevens morsmål, utført av tospråklig lærer
Særskilt norskopplæring er det viktigste i opplæringen. I den grad det er mulig, tilbyr Bærum kommune tospråklig fagopplæring for barn på 1.-10.trinn, så fremt det finnes kvalifiserte lærere. Tospråklig fagstøtte gis ikke i vesteuropeiske språk, med unntak av spansk. Bærum kommune tilbyr ikke morsmålsopplæring.
Velkomstklassene
I Bærum er det et særskilt språkopplæringstilbud for nyankomne elever i velkomstklassene ved Evje og Hauger. Velkomsttilbudet kan vare inntil to år. Målet med opplæring i et velkomsttilbud er at elevene så raskt som mulig skal lære seg norsk og bli stand til å nå kompetansemålene i Kunnskapsløftet og følge den ordinære opplæringen i skolen.
Alle barn i grunnskolealder har rett til å få sin opplæring på nærskolen, altså den skolen som ligger nærmest hjemmet, eller på den skolen som eleven sogner til. Nyankomne elever har rett til å gå på nærskolen, med mindre de velger å takke ja til et tidsbegrenset særskilt opplæringstilbud (velkomsttilbud) for nyankomne elever på en annen skole.
Tolk
God kommunikasjon viktig både for å ivareta rettighetene til barn og unge og for å forebygge misforståelser mellom hjemmet og skolen. Det kan brukes en tolk i samarbeidet mellom skole og hjem. Tolken skal gjengi på norsk hva foreldrene sier på sitt språk, og gjengi hva skolens ansatte sier på norsk. En tolk skal ikke selv delta i samtalen, men kan stille spørsmål for å avklare tvetydigheter i språket. I saker som krever profesjonell tolk, skal ikke barn brukes som tolk. Ektefeller, slektninger, naboer eller kollegaer av foreldrene skal helst ikke brukes som tolk.
Velkomstklassene
Norsk
Velkomstklassene er et tilbud om intensiv norskopplæring til alle nyankomne elever i Bærum kommune som ikke har norsk eller engelsk som morsmål. Evje skole har tilbud til elever fra 2.-7.klasse og Hauger ungdomsskole elever fra 8.-10.klasse.
Se filmen for informasjon om Velkomstklassene